Ansvarsfullt företagande i Bangladesh: gemensamt uttalande och rekommendationer
Tillsammans med Amfori, Cascale, Fair Labor Association, Fair Wear Foundation, Mondiaal FNV och våra systerorganisationer i Storbritannien, Norge och Danmark uppmanar ETI Sverige företag som verkar i och gör inköp från Bangladeshs klädindustri att bedriva sin verksamhet ansvarsfullt.
Vi rekommenderar att företag följer sina åtaganden gentemot leverantörer, genomför förstärkt human rights due diligence och att de implementerar ansvarsfulla inköpsmetoder för att förhindra och begränsa negativa effekter för arbetstagare och leverantörer.
Den senaste tidens händelser i Bangladesh fortsätter att påverka människor i hela landet, med betydande konsekvenser för kläd-, sko- och accessoarindustrin. Till exempel har arbetare rapporterat om obetalda eller reducerade löner i juli, och leverantörer använder extra övertid för att driva sina fabriker. I takt med att situationen i Bangladesh utvecklas kommer våra organisationer fokusera på att stötta medlemmarna i att förebygga och hantera negativa effekter för arbetare i leverantörsledet.
Ett kollektivt agerande
Vi har varit i dialog med berörda intressenter som verkar i Bangladesh för att följa upp situationen för arbetstagare och branschen i stort. För att underlätta ett kollektivt agerande har flera initiativ och intressenter gått samman för att ta fram gemensamma rekommendationer för ansvarsfullt företagande. Dessa rekommendationer återspeglar den vägledning vi ger till våra medlemmar och vår förhoppning om en stabilare situation i Bangladesh.
Våra rekommendationer
Företag som verkar i och gör inköp från Bangladesh har ett ansvar att respektera internationella riktlinjer och standarder för mänskliga rättigheter, inklusive ILO:s kärnkonventioner och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter (UNGP). Dessa gäller under alla omständigheter, inklusive perioder av oroligheter och politiska förändringar, och är ännu viktigare i denna instabila situation.
Förstärkt human rights due diligence i utmanande kontexter är avgörande. Företag bör genomföra HRDD i enlighet med FN:s vägledande principer för att bättre förstå den föränderliga situationen, identifiera och begränsa risker samt ge tillgång till gottgörelse där det är nödvändigt. Meningsfullt engagemang med intressenter, såsom det definieras av OECD, bör också genomföras, särskilt med arbetstagare och deras representanter som en del av HRDD-processen. Företag bör även implementera ansvarsfulla inköpsmetoder i enlighet med The Common Framework for Responsible Purchasing Practices.
Våra medlemsorganisationer representerar tillsammans över 3000 internationella varumärken, återförsäljare, leverantörer, civilsamhällesorganisationer och fackförbund. Våra medlemsföretag köper tillsammans produkter och tjänster från tusentals fabriker i Bangladesh och är engagerade i ansvarsfullt företagande samt hållbar handel.
Tillsammans uppmanar vi företag att behålla stabila, långsiktiga affärsrelationer med sina leverantörer i Bangladesh. Samarbete och partnerskap är den bästa grunden för ansvarsfulla inköpsmetoder och för anständiga arbetsförhållanden i globala leverantörsled.
Ladda ner uttalandet, gemensamma rekommendationer och viktiga risker att beakta.
Stöd till våra medlemmar
ETI Sverige följer situationen tillsammans med våra systerorganisationer och samarbetspartners. Vi kommer att hålla våra medlemmar informerade om den föränderliga situationen och förväntningarna på ansvarsfullt företagande. Medlemmar får även möjlighet till erfarenhetsutbyte med andra företag.
Vill du veta mer?
Har ditt företag leverantörsled i Bangladesh och vill veta mer om ETI Sveriges stöd och hur ni kan agera ansvarsfullt? Hör i så fall av dig till Malin Kjellqvist på malin.kjellqvist@etisverige.se.