17 mars 2025

Hållbarhetsinitiativ uppmanar EU att justera Omnibus-förslaget

ETI Sverige uppmanar tillsammans med sex andra flerpartsinitiativ, som representerar över 6 000 medlemmar, EU-lagstiftare att säkerställa att förenklingen av EU:s hållbarhetslagstiftning inte undergräver företags skyldigheter att genomföra effektiv due diligence.

Tillsammans med amfori, Cascale, Etisk handel Norge, Fair Labor Association, Fair Wear och Social & Labor Convergence Program (SLCP) har ETI Sverige publicerat ett gemensamt uttalande om 1st Omnibus Simplification Package.

Vi välkomnar EU-kommissionens ambition att förenkla och minska företagens administrativa börda, men varnar för att det nuvarande förslaget riskerar att öka osäkerheten, försvåra företags riskhantering och minska förbättringarna för arbetstagare i leverantörsled.

Det företag behöver nu är juridisk tydlighet och praktisk vägledning för att genomföra due diligence på ett effektivt sätt. Hållbarhetslagstiftningen inom EU måste vara sammanhållen, och därför bör förenklingen ske genom att bättre stödja implementering och tydliggöra hur CSDDD och CSRD kompletterar varandra, snarare än att försvaga centrala krav.

Vi uppmanar därför EU-lagstiftare att säkerställa att förenklingen av hållbarhetslagstiftningen är i linje med internationella riktlinjer, såsom FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter (UNGPs) och OECD:s riktlinjer för multinationella företag.

I vårt gemensamma uttalande lyfter vi tre centrala förändringar som behövs:

1. Riskbaserad due diligence måste bibehållas

Den föreslagna begränsningen av due diligence till enbart direkta leverantörer bör tas bort. De största riskerna för människor och miljö finns ofta längre ned i leverantörsledet, exempelvis vid råvaruutvinning och produktion av insatsvaror. Effektiv riskhantering kräver ett långsiktigt och kontinuerligt arbete som inte kan reduceras till sporadisk granskning av direkta affärspartners.

Att förstå och hantera risker i leverantörsledet kräver också meningsfull involvering av intressenter såsom fackföreningar och civilsamhällesorganisationer. Genom att exkludera dessa organisationer från de krav som ställs på företagens intressentdialog i CSDDD riskerar EU att minska effektiviteten i due diligence, inte minst företagens möjligheter att förhindra och åtgärda kränkningar som uppstår.

2. Harmoniserad juridisk tillämpning av CSDDD för ökad rättssäkerhet

EU:s due diligence-direktiv måste genomföras enhetligt i alla medlemsstater för att säkerställa rättssäkerhet och tydliga förväntningar på företag. Den nuvarande versionen av Omnibus-förslaget som tagit bort bestämmelserna om civilrättsligt ansvar riskerar att skapa ett fragmenterat juridiskt landskap och rättsosäkerhet jämfört med direktivet som antagits.

3. Skapa säkerhet för företag som investerat i CSRD-rapportering

Den föreslagna begränsningen av CSRD:s räckvidd, där 80 % av företagen undantas, skapar osäkerhet för de som redan investerat i hållbarhetsrapportering. Många företag har förberett sig för de nya kraven och ser due diligence som en strategisk möjlighet snarare än en administrativ börda.

Förslaget att begränsa CSRD:s ”trickle-down-effekter” kan dessutom leda till bristande harmonisering med andra EU-regler som EUDR och batteriförordningen, där företag fortfarande måste samla in information om sin värdekedja. Dessutom riskerar betoningen på kvantitativa datapunkter att marginalisera viktiga sociala faktorer.

Läs vårt fullständiga uttalande här.