Ledig tjänst: Koordinator Plattformen för Riskgrödor

Är du intresserad av att jobba för att riskgrödor som soja och palmolja ska vara mer hållbart producerade?

I januari 2022 startar Plattformen för Riskgrödor sin verksamhet som en del av Ethical Trading Initiative Sverige (ETI Sverige). Plattformen för Riskgrödor kommer att fokusera på produktion av soja och oljepalm, men kan komma att expandera omfånget framöver. Ledande svenska företag som jobbar med soja och oljepalmprodukter har redan anmält sitt intresse att vara med i Plattformens arbete från start.

Vi söker nu dig som tillsammans med företag och organisationer vill starta Plattformens arbete och aktivt driva frågor kring miljö och mänskliga rättigheter i produktionen av riskgrödor!

Arbetsbeskrivning

Arbetsuppgifter

I samråd med och på uppdrag av Plattformens styrgrupp och medlemmar, förvalta och utveckla Plattformen för Riskgrödor, vilket innebär att:

  • Koordinera och genomföra aktiviteter för att ge medlemmarna i Plattformen kunskap och verktyg för att hantera sociala- och miljörisker kopplade till riskgrödor, vilket till en början kommer fokusera på soja och oljepalm.
  • Bidra till förbättringsförslag i syfte att påskynda omställningen mot en hållbar produktion av riskgrödor.
  • Ansvara för värvning av nya medlemmar till Plattformen.
  • Utveckla och förvalta goda relationer med externa aktörer inom samma område.
  • Stötta medlemmar i deras frågeställningar och utmaningar.
  • Förbereda underlag och bjuda in till regelbundna möten.
  • Leda möten och ansvara för anteckningar och uppföljning.
  • Omvärldsbevaka och bjuda in externa relevanta gäster och talare till möten och aktiviteter.
  • I samråd med ETI Sverige kommunicera Plattformens arbete.

Kvalifikationer

Du är en strukturerad och måldriven relationsbyggare med vana att projektleda. Du bör vara en noggrann och god administratör. Du har ett starkt engagemang för hållbarhet med intresse för transparens, spårbarhet och riskhantering inom odling av riskgrödor.

Vi söker en lyhörd och kreativ problemlösare som är prestigelös, flexibel och tycker om att bidra till en stark gemenskap där vi tillsammans når våra mål.

Du är van vid att arbeta självständigt och ta egna initiativ.

Vi vill att du har en akademisk examen och relevant yrkeserfarenhet. Det handlar då främst om erfarenhet från branscher kopplade till riskgrödor (livsmedel, foder, osv), leverantörsarbete eller sakkunskap om utmaningarna kopplade till riskgrödor (avskogning, biodiversitet, mänskliga rättigheter, osv.).

Du är flytande i tal och skrift i svenska och engelska.

Om arbetsplatsen och rollen

Plattformen för Riskgrödor är ett projekt under ETI Sverige. Med dig kommer vi vara fyra anställda som tillsammans jobbar branschöverskridande med hållbara leverantörsled. Du får arbeta i en spännande ideell miljö med trevliga kollegor och stor inblick i hållbarhetsarbete med olika typer av aktörer: företag, offentliga inköpare, civilsamhälles- och fackliga organisationer.

Då vi är ett relativt nytt team på ETI Sverige som tillsammans ska jobba med frågorna ser vi gärna att majoriteten av arbetet utförs på plats (i den mån läget tillåter).

Koordinatorrollen är ett deltidsuppdrag (50%) från januari 2022 med möjlighet att utföras på frilansbasis eller som allmän visstidsanställning. Det kommer att vara ETI Sverige som är din arbetsgivare och organisationens verksamhetsansvarige kommer att vara din närmaste chef. Tjänsten är placerad på ETI Sveriges kontor (i nuläget på The Park, Magnus Ladulåsgatan 1, Stockholm).

Om Plattformen och ETI Sverige

Plattformen för Riskgrödor är en vidareutveckling av Sojadialogen som bildades 2014 som ett branschöverskridande initiativ där medlemmarna genom ett frivilligt ansvarstagande bidrar till utvecklingen av och en ökad efterfrågan på mer ansvarsfullt producerad soja. Medlemmarna i Sojadialogen består av svenska foderföretag, livsmedelsproducenter, intresseorganisationer och handelsföretag i hela kedjan från jord till bord.

Plattformen styrs av medlemmarna genom en styrgrupp och verkställs av koordinatorn. Styrgruppen väljs av medlemmarna på Plattformens årsmöte. I samråd med styrgruppen kan målsättning, åtagande och omfattning för Plattformen utvecklas. I samarbete med styrgruppen tar koordinatorn fram beslutsunderlag till medlemmarna.

Din ansökan

Välkommen med din ansökan senast den 30 december 2021. Skicka ditt CV och ett personligt brev till info@etisweden.se. Skriv ”Ansökan till Plattformen” i ämnesraden.

Tester och intervjuer kan komma att ske löpande. Vid frågor, kontakta verksamhetschef Henrik Lindholm, henrik.lindholm@etisweden.se, telefon 072 00 97 444. Se även www.etisverige.se.