12 augusti 2024

Rekommendationer gällande oroligheterna i Bangladesh

Sedan den 15 juli har över 300 personer dödats i våldsamheter i Bangladesh. Protesterna, som började i juli mot ett kvotsystem för statliga jobb, eskalerade snabbt till en bredare opposition mot premiärminister Sheikh Hasinas 15-åriga styre, präglat av anklagelser om människorättsövergrepp, korruption och riggade val.

Detta har stor påverkan på globala leveranskedjor och inte minst på landets klädindustri vars fabriker har varit stängda i perioder. Så hur kan svenska företag agera ansvarsfullt och stötta sina leverantörer i Bangladesh? Nedan följer en sammanfattning av vad som har hänt, nuvarande utmaningar och rekommendationer kring hur företag bör agera.

Vad har hänt?

En femtedel av Bangladesh befolkning lever i fattigdom och statliga arbeten är ofta den enda möjligheten för nyexaminerade studenter att bryta cirkeln av fattigdom. När beslut fattades om ett kvotsystem som favoriserade personer med kopplingar till premiärminister Hasinas parti för dessa tjänster möttes det därför med stora protester under juli månad.

Spänningarna ökade kring Hasinas avgång, vilket ledde till att polisen övergav sina poster efter att ha blivit attackerade och hotade att inte återvända förrän deras säkerhet var garanterad. Premiärminister Sheikh Hasina har lämnat landet och avgått, vilket har lett till att parlamentet upplösts. En interimsregering har bildats ledd av nobelpristagaren Muhammad Yunus.

Utmaningar

Information som våra systerorganisationer i Bangladesh och Storbritannien har fått gällande situationen i landet och inom landets textilindustri pekar på stora utmaningar. Oroligheterna i landet har lett till våldsamheter på gatorna, vilket gör det farligt för arbetare att ta sig till och från jobbet.

Nedstängningar har orsakat produktionsförseningar, vilket kan leda till överbelastning och övertid för att ta igen förlorad tid. Förseningarna har medfört ökade leverans- och transportkostnader, vilket drabbar både fabriker och arbetare. Löneutbetalningar har även försenats, och i vissa fall har arbetare fått löneavdrag. Samtidigt har tillgången till livsmedel minskat, och priserna har stigit.

Rekommendationer till svenska företag

Joint Ethical Trading Initiative (JETI) har tagit fram rekommendationer för hur företag kan agera ansvarsfullt i Bangladesh genom att stödja sina leverantörer och prioritera ansvarsfulla inköpsmetoder:

  • Dialog och samarbete: sök aktiv dialog med leverantörer för att hitta gemensamma lösningar.
  • Tydlig kommunikation: kommunicera öppet och ofta med leverantörer för att säkerställa samförstånd.
  • Flexibel planering: anpassa produktionsscheman efter behov och kom överens om förändringar.
  • Betala i tid: avbryt inte beställningar, och se till att löner och betalningar sker i tid.

Dessutom är det viktigt att:

  • Skydda arbetare: säkerställ att övertid sker i enlighet med mänskliga rättigheter i arbetslivet och lokal lagstiftning samt att anställda kan ta sig till och från arbetet på ett säkert sätt.
  • Genomför riskbedömningar: vid kris är skärpta riskbedömningar nödvändiga för att hantera risker kopplat till arbetarnas säkerhet för att skydda deras fysiska och ekonomiska trygghet samt för att säkerställa att minoritetsgrupper inte drabbas av våld eller diskriminering.

Stöd till våra medlemmar

ETI Sverige följer situationen tillsammans med våra systerorganisationer och kommer att hålla våra medlemmar informerade om den föränderliga situationen och förväntningarna på ansvarsfullt företagande. Medlemmar får även tillgång till mer detaljerade rekommendationer samt erfarenhetsutbyte med andra företag.

Mer information om human rights due diligence i utmanande kontexter finns i denna rapport: Human Rights Due Diligence In Challenging Contexts.

För ytterligare vägledning gällande inköpsmetoder, se The Common Framework — The Common Framework (cfrpp.org).

Vill du veta mer?

Har ditt företag leverantörskedjor i Bangladesh och vill veta mer om ETI Sveriges stöd och hur ni kan agera ansvarsfullt? Hör i så fall av dig till Malin Kjellqvist på malin.kjellqvist@etisverige.se.