Vägledning: Human Rights Due Diligence i utmanande kontexter
Guiden ”Human Rights Due Diligence in Challenging Contexts” är en ny resurs för företag som verkar i miljöer med hög risk för människorättskränkningar. Genom att dela praktiska exempel och best practice erbjuder rapporten exempel på hur företag kan anpassa sina HRDD-processer för att effektivt skydda mänskliga rättigheter även i de mest utmanande kontexter.
Vad är ”challenging contexts”?
Utmanande kontexter definieras som stater eller regioner där risken för människorättskränkningar är särskilt hög. Detta kan bero på naturkatastrofer, konflikter, systematiska och statliga kränkningar eller otillräcklig nationell lagstiftning som misslyckas med att skydda medborgarna. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) har fastställt dessa omständigheter som ”challenging contexts”.
Innehåll
Guiden ger värdefulla råd om hur företag kan arbeta med human rights due diligence (HRDD) i särskilt svåra miljöer, i linje med FN:s vägledande principer och OECD:s riktlinjer. Den innehåller fallstudier från företag med leverantörsled i Kina, Myanmar, Palestina, Ghana och Elfenbenskusten, samt ett specifikt kapitel om Ukraina.
Guiden har utvecklats gemensamt av ETI Sverige och våra systerorganisationer i Danmark, Norge och Storbritannien. Den riktar sig primärt till företag men är också relevant för offentlig upphandling och civilsamhällesorganisationer.
Fallstudier och lärdomar
Fallstudierna fokuserar på specifika HRDD-aktiviteter såsom riskbedömningar och intressentengagemang, i stället för att ge en komplett översikt över alla företagsaktiviteter. Syftet är att dela lärdomar från ansvarsfullt företagande i utmanande kontexter:
- Primark i Myanmar: Ethical Trading Initiative och klädföretaget Primark genomförde en sektorsövergripande analys i samarbete med lokala och globala intressenter, vilken Primark sedan använde i sitt eget HRDD-arbete och för att genomföra ett ansvarsfullt utträde från Myanmar.
- Salling Group på Västbanken: Etisk Handel Danmark och det danska företaget Salling Group arbetade tillsammans med andra intressenter för att göra inköp från en ny region.
- Tony’s Chocolonely i Ghana och Elfenbenskusten: Chokladföretaget införde en ny strategi för att identifiera och åtgärda barnarbete inom sina leverantörsled.
- Warfair i konfliktdrabbade länder: Det danska företaget importerar produkter från konfliktdrabbade områden och har utvecklat en metod för due diligence för att undvika leverantörer kopplade till konflikter.
- SL och kinesiska leverantörsled: Tillsammans med ETI Sveriges arbetsgrupp för elfordon publicerade Storstockholms Lokaltrafik (SL) två av de första offentliga riskbedömningarna som visar på kopplingar till statssanktionerat tvångsarbete i kinesiska leveranskedjor för elbussar och för tåg och spårvagnar.
- Ett särskilt kapitel om kriget i Ukraina.
Relevanta resurser och verktyg
Rapporten listar flera viktiga resurser för ansvarsfullt företagande och ger stöd för att verka i utmanande kontexter. Här ingår även landspecifika resurser, inklusive Ukraina och Kina, samt ramverk för ansvarsfullt utträde från Myanmar, som visar hur HRDD kan genomföras även i dessa situationer.
Bild: Dadlar producerade på Västbanken.