Anders Arwefeldt, Ordförande ETI Sverige
Hållbarhetschef, Soltech Energy
Anders Arwefeldt är hållbarhetschef i Soltechkoncernen. Han har det övergripande ansvaret för koncernens hållbarhetsarbete där han bland annat leder arbetet med att ta fram Soltech hållbarhetsagenda, instiftar och utvecklar styrningsprocesser och agerar operativt stöd till de olika bolagen inom koncernen. Anders har varit hållbarhetskonsult i många år och är i grunden civilingenjör inom Ekosystemteknik från Lunds Tekniska Högskola.
”Jag hoppas att vi kan fortsätta utveckla ETI Sverige till den självklara arenan för frågor om mänskliga rättigheter i leverantörsled. Organisationen befinner sig i en expansiv fas och det kräver att vi fokuserar på rätt frågor och utnyttjar styrkan i flerpartsstrukturen, som gör ETI Sverige unikt. Med min erfarenhet inom verksamhetsutveckling hoppas jag bidra till att ETI Sverige tar nya kliv i sin utveckling.”
Maria Nyberg, Vice ordf. ETI Sverige
Generalsekreterare, Union to Union
Maria Nyberg är generalsekreterare för Union to Union, de svenska fackförbundens biståndsorganisation. Maria Nyberg är statsvetare i grunden, med ett starkt internationellt engagemang och bred erfarenhet av globala frågor. Hon har arbetat med globala fackliga frågor på Unionen, Handels och Vision.
”Union to Unions samarbete med demokratiska fackförbund över hela världen handlar om att skapa medvetenhet om nödvändigheten med mänskliga rättigheter och jämställdhet i arbetslivet, liksom en rättvis klimatomställning, en Just Transition. I dagens globaliserade produktion är det oerhört viktigt att skapa hållbara, globala leverantörskedjor. En förutsättning för att kunna bekämpa fattigdom är att människor kan försörja sig och påverka sina villkor genom facklig organisering.”
Axel Kollberg
Hållbarhetsansvarig – mänskliga rättigheter i globala leverantörsled, Systembolaget
Axel Kollberg är ansvarig för Systembolagets arbete med mänskliga rättigheter i globala leverantörsled. Han arbetar bland annat med att identifiera, utvärdera och hantera Systembolagets påverkan på arbetsvillkor och mänskliga rättigheter.
”Jag vill bidra med ett företagsperspektiv för att säkerställa att initiativet ETI Sverige fortsätter att fullt ut fylla sin viktiga roll som gränsöverskridande medlemsorganisation med såväl fackföreningar, civilsamhällesorganisationer, offentliga aktörer samt företag. Inte minst vill jag bidra till att ETI Sverige fortsatt håller sig relevant i en omvärld som i allt högre takt ställer krav på samtliga aktörer att stärka socialt ansvarstagande i leverantörskedjan.”
Caroline von Uexküll
Chef för företagssamarbeten och stiftelser, Oxfam Sverige
Caroline von Uexküll är ansvarig för Oxfam Sveriges partnerskap med företag och stiftelser, samt Oxfams klimatresearch. Hon leder organisationens arbete med mänskliga rättigheter i produktionskedjor, som innefattar både praktisk projektverksamhet tillsammans med partners i globala syd och Oxfams Sveriges egen research inom bl.a. levnadsinkomst.
”Flerpartsinitiativ som ETI Sverige är ett nödvändigt verktyg för att kunna skapa hållbara produktionskedjor. När ett initiativ fungerar väl och alla parter är villiga att ta sitt ansvar så skapas helt nya möjligheter för praktiska lösningar. Det har jag sett tydligt i flerpartsinitiativ som Oxfam har haft tillsammans med bland annat svenska livsmedelsbolag och ETI Sverige.”
Hanna Björk
Hållbarhetschef, Västtrafik
Hanna Björk är hållbarhetschef på Västtrafik och arbetar med utvecklingsfrågor rörande hållbara transporter och stadsutveckling, med fokus på miljömässig och social hållbarhet. I hållbarhetsgruppen på Västtrafik drivs frågor rörande miljö- och klimat, som bland annat inkluderar storskalig elektrifiering samt frågor rörande en socialt hållbar kollektivtrafik. Med över tjugo år av expertis på området arbetar Hanna brett och i samarbete med svenska, nordiska och internationella partners för att möta framtida utmaningar.
Hanna är även styrelseledamot i CSR Västsverige, Sveriges största CSR-nätverk, ledamot i IVL Svenska Miljöinstitutets verksamhetsråd för hållbart samhälle samt ledamot i kommittén för hållbar utveckling i den internationella branschorganisationen UITP.
Karin Lindehoff
Enhetschef, Handelsanställdas förbund
Karin Lindehoff arbetar som enhetschef för Medlems- och organiseringsenheten på Handelsanställdas förbund där fokus är att öka medlemmarnas inflytande över sitt arbete och sina liv.
”Jag är övertygad om att facklig organisering är det effektivaste sättet att möjliggöra hållbara globala leverantörsled.Genom organisering kan arbetare göra sina röster hörda vilket är en nödvändighet för att säkra mänskliga rättigheter i leverantörsleden. Jag har höga förhoppningar om att flerpartsinitiativ som ETI Sverige, där allas perspektiv på komplexiteten med leverantörskedjor kommer fram, har potential att göra verklig skillnad.”
Lisa Olsen
Manager Sustainability & Quality, ICA Sverige
Lisa Olsen är Kvalitets och Hållbarhetschef på ICA Sverige inom områdena Frukt, Grönt & Blommor samt Non food artiklar.
Tillsammans med övriga kollegor och medarbetare som jobbar på ICA:s hållbarhetsavdelning, stöttar och vägleder vi organisationen att följa ICA:s hållbarhetspolicys och riktlinjer.
”Som den största aktören inom den svenska dagligvarubranschen har ICA ett stort ansvar för sitt hållbarhetsarbete. Vi vet att risker för kränkningar av mänskliga rättigheter finns i våra värdekedjor och arbetar systematiskt bland annat med CSDD för att hantera dessa risker. Att kunna jobba branschöverskridande med hållbarhetsfrågor är mycket värdefullt och ETI Sverige är en viktig del i detta arbete. I min roll som styrelseledamot hoppas jag kunna bidra med kunskap och perspektiv från dagligvarubranschen. Det kommer att ställas mycket höga på oss kopplat till kommande lagstiftningar och ETI Sverige kommer att vara en viktig plattform där vi tillsammans kan hjälpas åt att lyfta komplexa områden.”
Ludvig Bydén
Verksamhetsutvecklare, Svensk Solenergi
Ludvig Bydén arbetar som verksamhetsutvecklare på branschföreningen Svensk Solenergi och driver arbetet med kvalitét, kompetens och arbetsmiljö. Tillsammans med sina medarbetare bevakar Ludvig solenergibranschens intressen, bland annat genom möten med beslutsfattare, opinionsbildning och genom att delta i framtagandet av standarder.
”Precis som många andra teknikområden är solbranschen strakt importberoende. Som bransch behöver vi samverka för att öka transparensen kring hur dessa komponenter tillverkas och säkra att den gröna omställningen sker på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt. Här är ETI Sverige en viktig plattform, både för samverkan och för att bygga kunskap och skapa synergier med andra branscher.”
Shadé Jalali
Utredare, Unionen
Shadé är branschansvarig för handeln, besöksnäring och civilsamhället på fackförbundet Unionen. Hon representerar Unionen i Handelsrådets forskning och utvecklingsutskott samt den europeiska handelsfederationen UNI-Commerce. Unionen har 700 000 medlemmar. Dessa finns på arbetsplatser inom industrin, handeln, it & telekom, media & kommunikation, bygg, besöksnäring med flera.
”Arbetet för hållbara leverantörsled börjar på hemmaplan. Företag med kollektivavtal på sina arbetsplatser i Sverige har störst trovärdighet i sitt arbete för hållbara arbetsplatser i sina leverantörsled. Företagens fackliga representanter är oerhört viktiga i detta arbete.”