Human rights due diligence

Human rights due diligence en internationellt etablerade process för att hantera företags negativa påverkan kopplat till mänskliga rättigheter. ETI Sverige hjälper företag att implementera HRDD och stärka sina processer genom kompetenshöjning, rådgivning och samverkan.

Vad är human rights due diligence?

Human rights due diligence (HRDD), eller tillbörlig aktsamhet, är en systematisk process för att identifiera, förhindra, begränsa och redogöra för företags faktiska och potentiella negativa påverkan på mänskliga rättigheter. Företag ska arbeta proaktivt och fokusera på de allvarligaste riskerna i värdekedjan. Genom hela processen ska intressenter och berörda rättighetsinnehavare involveras.

HRDD bygger på internationellt etablerade ramverk, dels FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter och dels OECD:s riktlinjer för ansvarsfullt företagande. I OECD:s riktlinjer vidgades begreppet till att även inkludera riskhantering av frågor som rör miljö, korruption och hållbar bolagsstyrning.

År 2018 publicerades OECD:s vägledning för due diligence som konkretiserar hur företag i praktiken genomför due diligence. Modellen bygger på sex steg:

  1. Införliva ansvarsfullt företagande i policyer och ledningssystem
  2. Identifiera och utvärdera negativ påverkan
  3. Upphör med, förhindra och begränsa negativ påverkan
  4. Följ upp genomförande och resultat
  5. Informera om hur påverkan hanteras
  6. Tillhandahåll eller samverka för gottgörelse vid behov

Corporate Sustainability Due Diligence Directive

I maj 2024 antogs EU-direktivet Corporate Sustainability Due Diligence (CSDDD). Direktivet syftar till att främja hållbart och ansvarsfullt företagande genom att fastställa företags skyldighet att genomföra due diligence i sin verksamhet, dotterbolag och affärsrelationer i värdekedjan.

Direktivet omfattar ca 5 500 företag inom EU, men kommer att påverka många fler företag indirekt genom avtal och affärsrelationer. Det väntas också att sätta ramar för ansvarsfullt företagande och knyter an till flera andra hållbarhetsregleringar och initiativ, inklusive CSRD.

Sveriges regering har fram till juli 2026 att införliva direktivet i nationell lagstiftning. Därefter börjar kraven tillämpas stegvis, från år 2027.

Läs vår sammanställning av CSDDD.

Se ETI Sverige och Enacts webbinarium om CSDDD och vad det innebär för svenska företag.

Vad erbjuder ETI Sverige?

ETI Sverige samlar företag och organisation som arbetar med mänskliga rättigheter och ansvarsfullt företagande i globala leverantörsled. Vi stöttar våra medlemmar att implementera HRDD och hantera risker i enlighet med FN:s och OECD:s riktlinjer samt CSDDD. Som medlem får du tillgång till:

  • Riktlinjer och årlig utvärdering av företagets due diligence-arbete.
  • Kostnadsfria utbildningar för anställda.
  • Verktyg och guider, inklusive självskattningsverktyg för due diligence.
  • Nätverk och kunskapsutbyte med företag och intressenter i olika branscher.
  • Projekt och arbetsgrupper för samverkan kring gemensamma utmaningar och lösningar.

Läs mer om medlemskap i ETI Sverige.

Vill du veta mer?

Har du frågor om human rights due diligence eller ETI Sveriges arbete? Kontakta oss i så fall på info@etisverige.se.