Corporate Sustainability Due Diligence – lär dig processen enligt nya EU-lagarna
På denna heldagsutbildning lär du dig att genomföra Corporate Sustainability Due Diligence i enlighet med internationella riktlinjer och EU-direktivet CSDDD. Utbildningen är praktiskt inriktad och ger dig kunskap och metodik för att implementera due diligence i din verksamhet.
INFORMATION OM UTBILDNINGEN
När: 9 oktober 2024, kl. 09.00-17.00 (senast anmälan 2 oktober)
Var: Stockholm, adress TBA
Pris: 10 000 kr (inkl. moms) / gratis för medlemmar
Corporate Sustainability Due Diligence, eller på svenska ”tillbörlig aktsamhet”, är en internationellt etablerad process för att identifiera, hantera och redovisa företags negativa påverkan på mänskliga rättigheter och miljö.
I maj 2024 antog EU direktivet Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) som kommer att göra det obligatoriskt för företag att utföra due diligence. Direktivet väntas påverka ett stort antal företag direkt som indirekt och är en av flera nya regleringar om due diligence som företag behöver förbereda sig på.
Om utbildningen
Denna heldagsutbildning går igenom hur du genomför due diligence i enlighet med internationella riktlinjer och CSDDD. Den följer OECD:s sex steg för due diligence med nedslag i de mest centrala delarna i processen, inklusive riskanalys, riskhantering, mål och KPI:er, gottgörelse och involvering av intressenter.
Fokus ligger på hantering av risker kopplade till mänskliga rättigheter, men processen kan även appliceras på företags miljöarbete.
Utbildningen är praktiskt inriktad och varvar föreläsningar med diskussioner och fallstudier. Du får ta del av exempel från företag och organisationer, inklusive gästpresentation från Kristina Areskog Bjurling, hållbarhetsansvarig på Axfood, som delar med sig av Axfoods arbete med due diligence i leverantörsled.
Efter utbildningen får deltagare ta del av referensmaterial, implementeringsövningar och kursintyg.
I utbildningen ingår lunch och fika.
Mål med utbildningen
Målet med utbildningen är att ge dig de kunskaper och metoder som behövs för att framgångsrikt implementera due diligence i din verksamhet, i enlighet med internationella riktlinjer och lagkrav.
På utbildningen får du lära dig:
- hur du genomför de sex stegen i due diligence-processen
- vad CSDDD säger och hur direktivet kopplar till FN:s och OECD:s riktlinjer
- sambandet mellan CSDDD och rapportering enligt CSRD
- hur du kartlägger och bedömer risker på ett effektivt sätt
- metoder för att förhindra och begränsa negativ påverkan
- hur du involverar intressenter och rättighetsbärare i due diligence-arbetet.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig främst till dig som arbetar med hållbarhets- och leverantörsfrågor på företag. Den lämpar sig även för personer som arbetar med hållbarhetsfrågor inom offentlig sektor, civilsamhället och fackliga organisationer.
Vänligen notera att vi kan ta emot max två personer per organisation. Om ni vill anmäla fler personer hänvisar vi till vår digitala utbildning i CSDD den 19 november. Utbildningen är inte öppen för konsultverksamheter.
Pris
Utbildningen kostar 10 000 kr (inkl. moms) för icke-medlemmar och är gratis för medlemmar i ETI Sverige. Faktura skickas i samband med kursstart.
Intresserad av medlemskap? Läs mer här.
Kursansvariga
Malin Kjellqvist är senior rådgivare på ETI Sverige med många års erfarenhet av att leda utbildningar inom mänskliga rättigheter och leverantörsansvar. Hon har en examen i statsvetenskap med fokus på hållbar utveckling samt är diplomerad hållbarhetsstrateg.
Emilie Schultze är koordinator på ETI Sverige och ansvarar för ETI Sveriges utbildningar och evenemang. Hon har arbetat med företag och mänskliga rättigheter de senaste sex åren och hållit utbildningar om HRDD i tre år. Emilie har en masterexamen inom internationell utveckling från School of Oriental and African Studies (SOAS) med inriktning globala leverantörsled.
Kontakt
För frågor om utbildningen kontakta Emilie Schultze på emilie.schultze@etisverige.se.