Human Rights Impact Assessment i praktiken

Den 4:e december arrangerade ETI Sverige ett webbinarium om Human Rights Impact Assessment (HRIA), en metod för att kartlägga och bedöma risker och kränkningar av mänskliga rättigheter i leverantörsled. Hör hur finska livsmedelskedjan S-Group, Oxfam och lokala fack har använt HRIA för att förbättra arbetsförhållanden på tomatodlingar i Italien och varför Systembolaget just nu gör en HRIA på vindruvsodlingar som en del i sitt arbete med human rights due diligence.

Human Rights Impact Assessments (HRIA) är en metod som företag kan använda för att identifiera, bedöma och prioritera risker och kränkningar av mänskliga rättigheter i värdekedjan. HRIA är även en viktig del av arbetet med Human Rights Due Diligence (HRDD) för att säkerställa att mänskliga rättigheter respekteras i leverantörsledet. Det erbjuder företag en effektivt och systematisk metod att identifiera risker och möjligheter på olika nivåer – från specifika produkter till hela verksamheten – och därmed förenklar arbetet med att hantera mänskliga rättigheter. 

HRIA är ett relativt nytt verktyg men det finns redan flera exempel på företag och organisationer som framgångsrikt arbetat med metoden. Ett sådant exempel är ETI Sweden medlemmen Oxfams som tagit fram det analysverktyg som använts av det finska livsmedelsföretaget S-Group för att identifiera och hantera risker i Italiens tomatindustri. Nu har Oxfam även inlett ett samarbete med två andra ETI Sverige-medlemmar, Coop och Systembolaget, för att göra HRIAs för citrusfrukter från Marocko och vindruvor från Italien.

Återse webbinariet för att lära dig om hur företag tillsammans med organisationer jobbat med HRIA i sina leverantörsled. 

Talare

  • Nina Elomaa, Senior Vice President Sustainability, S-Group
  • Tim Gore, Head of Policy, Advocacy and Research for the GROW Campaign, Oxfam International
  • Hanna Helgesdotter Sutherlin, Hållbarhetsansvarig, Systembolaget
  • Jean Renè Bilogno, från det italienska facket för jordbruksarbetare FLAI CGIL 

Moderator: Henrik Lindholm, verksamhetschef, ETI Sverige

Oxfam och S-Groups rapport om HRIA finns att ladda ner här