Kina: senaste utvecklingen, EU-lagstiftning och företags HRDD-arbete

På detta digitala möte kommer vi diskutera den senaste utvecklingen i Kina och hur det påverkar möjligheten att genomföra human rights due diligence. Vi kommer också gå in på hur Kina förhåller sig till EU:s nya lagstiftningar kring due diligence och tvångsarbete samt vilka effekter dessa nya lagar kan få när det gäller svenska företags leverantörsled i Kina.

INFORMATION OM MÖTET

När: 3 juni 2024, kl. 10.00-11.15
Var: online
Vem: endast medlemmar

Detaljer

Malin Oud, chef för Raoul Wallenberg Institute’s (RWI) Stockholmskontor och Kina-program kommer ge en inblick i hur lagstiftningen i Kina har utvecklats de senaste åren och vad det har för konsekvenser för möjligheten att genomföra human rights due diligence och sociala audits. Hon kommer också analysera effekter av EU:s kommande lagstiftningar kring Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) och tvångsarbetsförordningen när det gäller Kina samt ge en inblick i efterspelet kring rapporten från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) om människorättsbrotten och tvångsarbetet som uigurer utsätts för i Xinjiang.

Agenda

  • 10:00-10:05 Introduktion av ETI Sverige  
  • 10:05-10:50 Presentation av Malin Oud 
  • 10:50-11:15 Frågestund 

Talare

Malin Oud har över 20 års yrkeserfarenhet inom områdena mänskliga rättigheter, rättsstatens principer och hållbar utveckling, där hennes arbete främst har fokuserat på Kina. Hon har arbetat för internationella organisationer, statliga myndigheter och multinationella företag och behandlat olika frågor som yttrandefrihet, demokrati samt företag och mänskliga rättigheter. Hon är för närvarande chef för RWI:s Stockholmskontor och Kina-programmet.

Kontakt

Vid frågor, kontakta Malin Kjellqvist malin.kjellqvist@etisverige.se.