Solenergi
Arbetsgruppen för solenergi samlar svenska företag och intressenter för att hantera mänskliga rättigheter i leverantörsled för solcellspaneler, med särskilt fokus på att motverka tvångsarbete. Genom samverkan och kunskapsutbyte arbetar gruppen för att driva utvecklingen mot en hållbar produktion av solcellspaneler.
Bakgrund
Solenergi är en avgörande del av den gröna omställningen och förväntas växa kraftigt de kommande åren. Samtidigt är produktionen av solcellspaneler med kisel kopplad till allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter, så som statligt sanktionerat tvångsarbete i Kina. Begränsad spårbarhet och komplexa leverantörsled gör att branschen står inför stora utmaningar, vilket kräver gemensamma insatser för att utveckla hållbara lösningar och öka möjligheterna att påverka branschen.
Syfte och mål
Syftet med arbetsgruppen är att främja kunskap och samarbete för att hantera riskerna kopplade till mänskliga rättigheter i solenergisektorns leverantörsled.
Arbetsgruppen har tre övergripande mål:
- Höjd kunskap om risker kopplade till mänskliga rättigheter i leverantörled för solcellspaneler bland medlemmar och inom branschen.
- Stärkta processer för human rights due diligence bland medlemmar, med fokus på de specifika utmaningar som finns i leverantörsled för solcellspaneler.
- Ökad spårbarhet och transparens i medlemmars leverantörsled.
Metoder
Arbetet inom gruppen grundar sig på följande metoder på fyra nivåer:
- Kunskaps- och erfarenhetsutbyte inom gruppen och med experter, intressenter, initiativ och företag i branscher med liknande utmaningar.
- Utveckling av vägledning och resurser för att stärka HRDD-processer och hantera risker i leverantörsled.
- Gemensamma initiativ för att hantera utmaningar, tex utföra fördjupade riskbedömningar eller testa nya digitala initiativ för transparens i leverantörsled.
- Projekt i leverantörsled där medlemmar använder sin kollektiva styrka för att skapa förändring.
Arbetsspår
Under 2024-2025 fokuserar arbetsgruppen på tre huvudsakliga aktiviteter:
- Frågeformulär till leverantörer: utveckla ett verktyg för att identifiera risker för tvångsarbete i kinesiska leverantörsled (lansering under hösten 2024).
- Branschguide för riskanalys: ta fram en guide för att identifiera och bedöma risker för mänskliga rättigheter inom solenergibranschen, med fokus på tvångsarbete.
- Kravställan för upphandlare: ta fram rekommendationer för offentliga och privata upphandlare gällande tvångsarbete i leverantörsled.
Medlemmar
Arbetsgruppen består av representanter från ICA Sverige, Ilmatar Solar, Luma Energy, Region Stockholm, SeSol, Soltech Energy, Svea Solar, Svenska Kyrkan och Svensk Solenergi.
Arbetsgruppen för solenergi är i en expansiv fas och välkomnar nya medlemmar från olika delar av värdekedjan.
Vill du veta mer?
För mer information om arbetsgruppen för solenergi, vänligen kontakta Andrea Lilja på andrea.lilja@etisverige.se.
Photo credit: Chelsea via Unsplash.